La realitat ha imposat que el model urbanístic que s’ha de seguir a Santa Pola no és el de vila turística hotelera. Els pocs hotels que teníem, o s’han convertit per la porta falsa en apartaments privats, han tancat, o si subsisteixen, o estan dirigits per empreses familiars, o pel seu baix nombre d’habitacions són econòmicament sostenibles .
No podem dir que els hotels no són rendibles a Santa Pola per la seva ubicació, ja que acaba de tancar el que està a peu de platja i a uns centenars de metres del centre de la vila. Primera línia de mar i unes vistes immillorables. I tancat.
I podem donar gràcies que no s’ha arribat a realitzar el projecte, previst per a un dels hotels que roman tancat, el Roques Blanques, d’esdevenir el centre “d’atenció sexual” més important de la província, sinó de la comunitat, de manera que això hagués suposat socialment per a un poble que ha viscut del turisme de vacances familiar .
D’altra banda, si programem el nostre futur urbanístic com a vila on predominin les segones residències, ens seguim equivocant : no hi ha en aquests moments compradors de segones habitatges, i no n’hi haurà en molts anys encara venguem el poble a Rússia. Els sous baixen, els impostos i les despeses pugen. Amb aquesta perspectiva, encara que els habitatges baixin de preu, ningú serà capaç de comprar res.
Tot això confirma la nostra postura des de l’inici sobre l’actual Pla d’Ordenació Urbana: és un fiasco. Si no es té clar què passarà en els propers anys, el més sensat seria que abans d’acabar aquesta legislatura l’equip de govern es plantegés reconsiderar el gran problema que ha creat els governs futurs i a si mateixos mantenint un Pla General creat únicament per a un sector immobiliari, en clar declive, i oblidant-se de les necessitats del ciutadà del carrer i de la sostenibilitat del municipi.
Mai, i menys en moments tan difícils com els actuals, es pot governar sense tenir en compte res del que l’oposició suggereix. I més quan es va confirmant a poc a poc que els nostres plantejaments davant el Pla General són certes. Ja fa anys que el van aprovar en solitari. On està el que van prometre que portaria el Pla? Res.
En canvi, el que es requereix en aquests moments d’incertesa és un creixement urbanístic vegetatiu i la potenciació de les zones agrícoles, que proposàvem quan al·leguem contra aquest pla, i no havia esclatat la crisi. Així, si més endavant cal adoptar un altre tipus de model, ningú es veuria encotillat per decisions del passat .
I el pitjor de tot és que ells marxaran tan tranquils, i deixaran ingovernable el consistori als seus successors, siguen del seu mateix color polític o no, perquè el futur urbanístic ho han decidit ells ja. I ho deixaran també insostenible , perquè créixer com ells pretenen, si això fos possible, és hipotecar als que vinguen després i empitjorar la qualitat de vida de la ciutadania.
Federico Zaragoza, portaveu de Compromís per Santa Pola.
–————–
Hacia un modelo urbanístico posible y sostenible
La realidad ha impuesto que el modelo urbanístico que debe seguirse en Santa Pola no es el de villa turística hotelera. Los pocos hoteles que teníamos, o se han convertido por la puerta falsa en apartamentos privados, han cerrado, o, si subsisten, o están dirigidos por empresas familiares, o por su bajo número de habitaciones son económicamente sostenibles.
No podemos decir que los hoteles no son rentables en Santa Pola por su ubicación, ya que acaba de cerrar el que está a pie de playa y a unos cientos de metros del centro de la villa. Primera línea de mar y unas vistas inmejorables. Y cerrado.
Y podemos dar gracias de que no se ha llegado a realizar el proyecto, previsto para uno de los hoteles que permanece cerrado, el Rocas Blancas, de convertirse en el centro de “atención sexual” más importante de la provincia, si no de la comunidad, por lo que ello hubiera supuesto socialmente para un pueblo que ha vivido del turismo vacacional familiar.
Por otra parte, si programamos nuestro futuro urbanístico como villa donde predominen las segundas residencias, nos seguimos equivocando: no existen en estos momentos compradores de segundas viviendas, y no los habrá en muchos años aunque vendamos el pueblo a Rusia. Los sueldos bajan, los impuestos y los gastos suben. Con esa perspectiva, aunque las viviendas bajen de precio, nadie va a ser capaz de comprar nada.
Todo ello confirma nuestra postura desde el inicio sobre el actual Plan de Ordenación Urbana: es un fiasco. Si no se tiene claro qué va a pasar en los próximos años, lo más sensato sería que antes de terminar esta legislatura el equipo de gobierno se planteara reconsiderar el gran problema que ha creado a los gobiernos futuros y a sí mismos manteniendo un Plan General creado únicamente para un sector inmobiliario, en claro declive, y olvidándose de las necesidades del ciudadano de a pie y de la sostenibilidad del municipio.
Nunca, y menos en momentos tan difíciles como los actuales, se puede gobernar sin tener en cuenta nada de lo que la oposición sugiere. Y más cuando se va confirmando poco a poco que nuestros planteamientos ante el Plan General son ciertos. Ya hace años que lo aprobaron en solitario. ¿Dónde está lo que prometieron que traería el Plan? Nada.
En cambio, lo que se requiere en estos momentos de incertidumbre es un crecimiento urbanístico vegetativo y la potenciación de las zonas agrícolas, que proponíamos cuando alegamos contra este plan, y no había estallado la crisis. Así, si más adelante hay que adoptar otro tipo de modelo, nadie se vería encorsetado por decisiones del pasado.
Y lo peor de todo es que ellos se marcharán tan tranquilos, y dejarán ingobernable el Consistorio a sus sucesores, sean de su mismo color político o no, porque el futuro urbanístico lo han decidido ellos ya. Y lo dejarán también insostenible, porque crecer como ellos pretenden, si eso fuera posible, es hipotecar a los que vengan después y empeorar la calidad de vida de la ciudadanía.
Federico Zaragoza, portavoz de Compromís per Santa Pola.