A uns dies de la celebració del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, el consistori ha aprovat per unanimitat una declaració que és una vaga declaració de bones intencions sobre el que s’ha fet, i que peca, si de cas, d’autocomplaença. Perquè en Compromís reconeixem que s’ha avançat molt gràcies a la feina d’un magnífic equip de dones i homes professionals, però també sabem que falta molt. Entre altres coses, pressupost suficient per a tot el que cal fer.
Falta afavorir intervencions en els centres escolars que fomenten valors d’igualtat i de cooperació. Els nostres joves reprodueixen els models que veuen en el seu entorn, que no són només els de casa, sinó els difosos per la televisió i les xarxes socials. Hem de fomentar actituds crítiques davant els conflictes que afecten la convivència i els problemes socials, no aclamar el model imperant.
Les autoritats pertinents han d’incloure en l’ensenyament la transversalitat de la igualtat i la coeducació afectiva-sexual. I han de dotar el professorat i les famílies dels recursos necessaris per eliminar els comportaments masclistes, perquè els joves aprenguen a valorar reflexivament el mal que es pot fer mitjançant un ús irreflexiu del llenguatge i que assumeixen altres alternatives al seu ús desigual.
De la mateixa manera, toca ja promoure una regulació que evite la desprotecció laboral i social en què es troben les dones que treballen en l’economia submergida per a evitar la desprotecció social en què es troben, i que permet que no puguen accedir als drets i prestacions que proporciona el treball amb contracte. I toca també crear cooperatives de treball domèstic que trenquen la relació laboral individualitzada i aïllada, i garanteixen condicions laborals justes per a les persones que treballen a les cases.
Necessitem mà ferma en la millora de la salut reproductiva de les dones: polítiques que eviten l’embaràs no desitjat, que milloren l’accessibilitat als mètodes anticonceptius i a la píndola del dia següent gratuïta; a una educació sexual obligatòria en els programes escolars; a la promoció de models que superen el patró biomèdic tradicional i tinguen en compte els aspectes psicosocials i la subjectivitat de les dones.
Falta posar en marxa programes d’intervenció integral contra la violència masclista que no es limiten a lamentar-se o atendre les dones maltractades, sinó que fomenten instruments de participacuió i col•laboració entre les diferents administracions públiques, organitzacions socials, agents econòmics, grups de dones i professionals, com a elements necessaris per a millorar la prevenció i l’atenció i recuperació de les víctimes.
Falta un programa de mesures per a la intervenció amb fills i filles de dones en situació de violència masclista, i atendre especialment els perfils femenins d’exclusió tenint en compte la desigualtat de gènere enfront d’altres factors de desigualtat, com són l’origen, l’edat, la diversitat funcional, etc. Falta també elaborar protocols per prevenir les mutilacions sexuals femenines, i l’assetjament sexual, que ha de deixar de ser “normal”.
I falta afavorir la representació i participació de les dones en els processos de presa de decisió per equilibrar les perspectives de gènere de l’espai públic, no només incloure-les com gerros en les llistes electorals.
Tot això falta. Com poc.
———————————————————————————————————————————————-
A unos días de la celebración del Día Internacional de la Mujer, el 8 de marzo, el consistorio ha aprobado por unanimidad una declaración que es una vaga declaración de buenas intenciones sobre lo que se ha hecho, y que peca, si acaso, de autocomplacencia. Porque en Compromís reconocemos que se ha avanzado mucho gracias al trabajo de un magnífico equipo de mujeres y hombres profesionales, pero también sabemos que falta mucho. Entre otras cosas, presupuesto suficiente para todo lo que hay que hacer.
Falta favorecer intervenciones en los centros escolares que fomenten valores de igualdad y de cooperación. Nuestros jóvenes reproducen los modelos que ven en su entorno, que no son solo los de su casa, sino los difundidos por la televisión y las redes sociales. Debemos fomentar actitudes críticas ante los conflictos que afecten a la convivencia y los problemas sociales, no jalear el modelo imperante.
Las autoridades pertinentes deben incluir en la enseñanza la transversalidad de la igualdad y la coeducación afectivo-sexual. Y deben dotar al profesorado y a las familias de los recursos necesarios para eliminar los comportamientos machistas, para que los jóvenes aprendan a valorar reflexivamente el daño que se puede hacer mediante un uso irreflexivo del lenguaje y que asuman otras alternativas a su uso desigual.
De la misma manera, toca ya promover una regulación que evite la desprotección laboral y social en que se encuentran las mujeres que trabajan en la economía sumergida para evitarles la desprotección social en que se encuentran, y que permite que no puedan acceder a los derechos y prestaciones que proporciona el trabajo con contrato. Y toca también crear cooperativas de trabajo doméstico que rompan la relación laboral individualizada y aislada, y garanticen condiciones laborales justas para las personas que trabajan en las casas.
Necesitamos mano firme en la mejora de la salud reproductiva de las mujeres: políticas que eviten el embarazo no deseado, que mejoren la accesibilidad a los métodos anticonceptivos y a la píldora del día siguiente gratuita; a una educación sexual obligatoria en los programas escolares; a la promoción de modelos que superen el patrón biomédico tradicional y tengan en cuenta los aspectos psicosociales y la subjetividad de las mujeres.
Falta poner en marcha programas de intervención integral contra la violencia machista que no se limiten a lamentarse o a atender a las mujeres maltratadas, sino que fomenten instrumentos de participación y colaboración entre las distintas administraciones públicas, organizaciones sociales, agentes económicos, grupos de mujeres y profesionales, como elementos necesarios para mejorar la prevención y la atención y recuperación de las víctimas.
Falta un programa de medidas para la intervención con hijos e hijas de mujeres en situación de violencia machista, y atender especialmente los perfiles femeninos de exclusión teniendo en cuenta la desigualdad de género frente a otros factores de desigualdad, como son el origen, la edad, la diversidad funcional, etc. Falta también elaborar protocolos para prevenir las mutilaciones sexuales femeninas, y el acoso sexual, que tiene que dejar de ser “lo normal”.
Y falta favorecer la representación y participación de las mujeres en los procesos de toma de decisión para equilibrar las perspectivas de género del espacio público, no solo incluirlas como floreros en las listas electorales.
Todo eso falta. Como poco.
Alejandro Escalada Villanueva, portaveu del Grup Municipal