No a una llei de reforma del règim local que allunya la ciutadania dels ajuntaments
La veu de Compromís també ha estat present a les protestes recents de regidors i alcaldes de tot l’estat contra la reforma que el PP vol fer en l’administració local. Des de la nostra coalició, ens hem posicionat des del primer moment en contra de la reforma, una reforma a favor de la qual fins i tot tampoc estan tots els del PP, perquè a les concentracions s’han vist regidors i regidores seus. La qual cosa demostra que és una autèntica bogeria, preparada sense consultar ni escoltar als qui més saben de l’administració local, que són els ajuntaments, els governe qui els governe.
Des de Compromís s’han presentat i recolzat mocions als ajuntaments. En Santa Pola vam aprovar per unanimitat de tots els grups una moció contraria a aquesta llei en maig de 2013, en la que, entre altres coses, deiem:
“Desde el municipalismo se ha venido reclamando un reforma de las leyes y de la financiación local que permitiera a las entidades locales ejercer sus responsabilidades con competencias bien definidas y financiación suficiente. (…) La propuesta de reforma podría suponer deslocalizar y alejar de sus destinatarios, los vecinos, las competencias propias de los Ayuntamientos, porque prevé el traspaso de competencias y recursos (…) económicos, a las Comunidades Autónomas, y en los casos de las competencias denominadas “impropias”, no asegurando con financiación la prestación de los servicios, por lo que podrían ser suprimidas al no ser prestadas por ninguna otra Administración.
El compromiso con nuestros vecinos y nuestra responsabilidad como gobernantes en Ayuntamientos, Diputaciones, Consells y Cabildos nos exige un pronunciamiento claro en defensa de los Gobiernos Locales.
Por todo lo anteriormente expuesto, los Grupos Políticos Municipales proponentes de la Moción, elevan al Pleno la adopción de, entre otros, el siguiente acuerdo: Reafirmar la autonomía local y la trascendencia del papel de los Ayuntamientos en la igualdad de oportunidades, la democracia y la cohesión social; elementos que han permitido vertebrar el territorio y prestar servicios esenciales y básicos, descentralizados y de proximidad para la ciudadanía.”
És una llei que constituïx un atac frontal a l’autonomia local, que no té la culpa del dèficit de les administracions. Atorga competències dels ajuntaments a les autonomies, com per exemple, els serveis socials, verdadera columna vertebral de l’atenció propera i personalitzada que creiem cal defendre. I si tenim en compte que la Generalitat té un problema de finançament més que evident, perquè l’estat ens castiga amb menys diners dels que ens pertoquen, la qual cosa està reivindicada per totes les formacions politiques valencianes, el greuge és molt pitjor i eixos serveis que passen a mans de les autonomies no es podran oferir, produint-se així un atac al benestar de les persones.
L’ajuntament perd definitivament les competències d’educació, de serveis socials i sanitaris. Això suposa que les escoletes infantils, on n’hi hagen, i els centres municipals de formació d’adults, per exemple, passaran per la força a mans de la Generalitat, qui a hores d’ara és incapaç d’assumir aquests serveis.
No és poca cosa: serveis socials i educatius necessaris es queden a la corda fluixa. La Generalitat ha demostrat que és insolvent, a causa d’un finançament autonòmic que ens espolia i del malbaratament de recursos públics en construccions inútils i grans esdeveniments ruïnosos. A més, es generarà més atur, per la supressió de serveis municipals on treballen persones, i tot pareix indicar que anem cap a la privatització de més serveis públics.
El govern ha d’aclarir, tant a nivell municipal com a nivell autonòmic, si tots els serveis afectats per la proposta de reforma se seguiran prestant i en quines condicions. La proposta de reforma de l’administració local és una conseqüència directa de les polítiques d’austericidi aplicades per pagar un deute que no és responsabilitat de la ciutadania. De nou, el compliment del famós article 135 de la Constitució, aprovat en una reforma exprés de PP i PSOE, és qui impulsa aquesta reforma, que s’ha fet sense el debat necessari.
Des de Compromís creiem fermament en els ajuntaments i en els serveis públic de proximitat. En comptes de treure competències i ofegar econòmicament els municipis, el que cal és una reforma real de la distribució de recursos: si la Generalitat i els ajuntaments són qui presten els principals serveis, cal que tinguen un finançament just i suficient.
En resum: aquesta reforma de l’administració local comporta menys serveis públics i més atur, i un altre cop les conseqüències de l’austericidi recauen sobre el conjunt de la població. El que nosaltres volem és una reforma del finançament local que dote els ajuntaments dels recursos necessaris per prestar serveis de qualitat a la població.
Federico Zaragoza Alberich. Portaveu Compromís per Santa Pola.
23 d’octubre de 2013.