Tenim un alcalde que, amb dedicació exclusiva a la Diputació, és responsable de l’àrea mediambiental. Tenim un regidor, també amb dedicació exclusiva, que s’ocupa del medi ambient a Santa Pola. Hi ha un funcionari de plantilla per a temes mediambientals, i podem sumar el suport que procuren en aquests temes els treballadors i treballadores de jardineria i els seus responsables.

També tenim recursos de transport i eines per aprofitar els plançons que Conselleria posa a disposició dels ajuntaments cada any. I, en fi, tenim mà d’obra per a realitzar la repoblació d’arbres de la nostra serra: sabem que ens sobra, i gratuïta, ja que quan s’ha fet una crida per a repoblar, l’afluència ciutadana ha estat màxima. Famílies senceres, des del més xiquico al més gran, han estat col•laborant-hi.

No obstant això, en les dates en què estem, no tenim cap notícia que aquest any es vaja a actuar en aquest sentit a la nostra serra. Ja l’any passat es van recollir els plançons de Conselleria i es van quedar les plantes en els nostres vivers.

Què passa? Tan saturats de treball estan els responsables mediambientals que no poden coordinar una plantació pública i col•lectiva d’arbres a la nostra serra? En què estan tan ocupats per a no portar aquesta activitat a terme? Si és falta de temps, estem segurs que fins i tot la coordinació de la tasca la podria assumir algú de manera altruista. Però cal moure’s. Ningú els va a portar el treball fet als seus despatxos perquè ells es posen després la medalla, com ha succeït en tantes ocasions.

Estem a finals de març, i encara, si volen, poden organitzar la plantació d’espècies vegetals autòctones a la nostra serra, tasca en la qual, com sempre, estem disposats a participar individualment, com qualsevol altre ciutadà o ciutadana. I Compromís sol•licita que es faça des d’aquest mitjà, ja que aquest procediment ve resultant més efectiu que les instàncies que presentem habitualment.

No repetirem les nostres conegudes i reiterades peticions de millora de la serra, però sempre és bo que revisen i consideren la seua aplicació, ja que acostarien la ciutadania al nostre entorn natural i el millorarien. Bé saben valorar-la, com sempre, els nombrosos ciutadans i ciutadanes estrangeres que la transiten diàriament i gaudeixen d’ella.

Els nostres governants assisteixen a actes de representació, lliuraments de premis, reconeixements, etc., i ens sembla bé que hi siguen. Però la seua tasca no ens sembla que haja de limitar-se a això: hauria d’existir una planificació del que faran en la seua àrea cada any a disposició de la resta de regidors i de la ciutadania. Aquest pla d’actuació per àrees no ens consta que existisca en cap d’elles, i quan no hi ha pla previst, ja sabem com es resolen les coses: a corrents. O de plantada. Així ens va.

Federico Zaragoza Alberich. Portaveu de Compromís Per Santa Pola
——————————

¿Será que sobran árboles en nuestro término municipal?

Tenemos un alcalde que, con dedicación exclusiva en la Diputación, es responsable del área medioambiental. Tenemos un concejal, también con dedicación exclusiva, que se ocupa del medio ambiente en Santa Pola. Hay un funcionario de plantilla para temas medioambientales, y podemos sumar el apoyo que procuran en estos temas los trabajadores y trabajadoras de jardinería y sus responsables.

También tenemos recursos de transporte y herramientas para aprovechar los plantones que Consellería pone a disposición de los Ayuntamientos cada año. Y, en fin, tenemos mano de obra para realizar la repoblación de árboles de nuestra sierra: sabemos que nos sobra, y gratuita, ya que cuando se ha hecho un llamamiento para repoblar, la afluencia ciudadana ha sido máxima. Familias enteras, desde el más pequeño al mayor, han estado colaborando en ello.

Sin embargo, en las fechas en que estamos, no tenemos ninguna noticia de que este año se vaya a actuar en este sentido en nuestra sierra. Ya el año pasado se recogieron los plantones de Consellería y se quedaron las plantas en nuestros viveros.

¿Qué ocurre? ¿Tan saturados de trabajo están los responsables medioambientales que no pueden coordinar una plantación pública y colectiva de árboles en nuestra sierra? ¿En qué están tan ocupados para no llevar esta actividad a cabo? Si es falta de tiempo, estamos seguros de que incluso la coordinación de la tarea la podría asumir alguien de forma altruista. Pero hay que moverse. Nadie les va a llevar el trabajo hecho a sus despachos para que ellos se pongan después la medalla, como ha sucedido en tantas ocasiones.

Estamos a finales de marzo, y aún, si quieren, pueden organizar la plantación de especies vegetales autóctonas en nuestra sierra, tarea en la que, como siempre, estamos dispuestos a participar individualmente, como cualquier otro ciudadano o ciudadana. Y Compromís solicita que se realice desde este medio, ya que este procedimiento viene resultando más efectivo que las instancias que presentamos habitualmente.

No vamos a repetir nuestras conocidas y reiteradas peticiones de mejora de la sierra, pero siempre es bueno que revisen y consideren su aplicación, ya que acercarían a la ciudadanía a nuestro entorno natural y lo mejorarían. Bien saben valorarla, como siempre, los numerosos ciudadanos y ciudadanas extranjeras que la transitan a diario y disfrutan de ella.

Nuestros gobernantes asisten a actos de representación, entregas de premios, reconocimientos, etc., y nos parece bien que estén ahí. Pero su tarea no nos parece que tenga que limitarse a esto: debería existir una planificación de lo que van a hacer en su área cada año a disposición del resto de concejales y de la ciudadanía. Ese plan de actuación por áreas no nos consta que exista en ninguna de ellas, y cuando no hay plan previsto, ya sabemos cómo se resuelven las cosas: a salto de mata. O de plantón. Así nos va.

Federico Zaragoza Alberich. Portavoz de Compromís Per Santa Pola