Sense comptar les persones que el PP de Santa Pola té contractades per a projectes puntuals concrets, ni les que té “centrifugades” en altres organismes supramunicipals (com ara el consorci de bombers), aquest partit que ens governa té col•locats sis “assessors” o “assessores” a dit en el nostre Ajuntament, apart dels dos secretaris d’alcaldia i de grup.

El moment actual, quan tothom es declara partidari de la transparència i de que la ciutadania tinga coneixement de tot el que es paga amb els impostos amb què tots contribuïm, i quan tothom es puja al carro del “jo no oculte res” , és una situació ideal perquè mostrem tot el que no arriba habitualment als veïns i veïnes, amb la finalitat que aquests no tinguen cap dubte en què gasta el nostre Ajuntament el seu pressupost, que és el de tota la població.

Pot ser que la nostra opinió no siga compartida per molts santapolers i santapoleres. Però si traiem els temes al carrer no és perquè tothom compartisca la nostra opinió, sinó perquè les persones s’elaboren la seua pròpia. Per això, proposem que, ja que tenim sis “assessors” polítics municipals, s’explique públicament sobre què assessoren, quina formació tenen per a això, a quines àrees estan assignats i quines tasques realitzen diàriament. Perquè se sàpiga, i per què no, per evitar xafarderies, si tot és correcte. Que ens convencen.

Hem demanat mitjançant instàncies al registre del nostre Ajuntament que se’ns informe sobre les funcions d’assessoria per a les que estan contractats. Si els regidors responsables i l’alcalde ens contesten, ho direm en aquest mateix mitjà. A nosaltres això ens pareix democràtic: del que es tracta és de què tothom s’assabente. Això és transparència, no tancar la informació en els “fòrums” interns de l’Ajuntament. Però, com que tarden tant en contestar “oficialment”, ho demanem també públicament. És una cosa permesa, i fins i tot recomanada en democràcia.

I cal que es faça públic el contingut d’aquestes “assessories”, perquè així tothom sabrà que aquestes persones estan formades per a això, que tenen unes tasques diàries molt definides, i que aporten una “plusvàlua” al nostre Ajuntament que repercuteix al final a la ciutadania. De passada, desterrem dubtes sobre si no assessoren de res, si són necessaris, si cobreixen llocs de treball que haurien de realitzar funcionàries o funcionaris, si són llocs “heretats”, o si alguns hi són per cobrir els últims anys laborals fins a la jubilació, perquè, pel que sembla, els falten anys per a jubilar-se dignament, segons els requisits de l’última reforma laboral.

És un exercici de transparència necessari que, si l’aplicàrem també a tots els regidors, entre els quals ens trobem, i especialment als que gaudeixen de dedicació exclusiva, i comparàrem el que han de fer amb el que realment fan, ens quedaríem segurament molt sorpresos. És possible que aquest tema també siga dels tabús que no hauríem de tocar, perquè alguns s’enfaden. Però la transparència és l’únic que actualment pot salvar la imatge del polític honrat. I això som la majoria, encara que els que facen més soroll siguen els que no són honrats, ni per descomptat transparents.

Federico Zaragoza Alberich. Portaveu de Compromís per Santa Pola.

ASESORES Y ASESORAS TRANSPARENTES

Sin contar las personas que el PP de Santa Pola tiene contratadas para proyectos puntuales concretos, ni las que tiene “centrifugadas” en otros organismos supramunicipales (como por ejemplo el consorcio de bomberos), este partido que nos gobierna tiene colocados a seis “asesores” o “asesoras” a dedo en nuestro Ayuntamiento, aparte de los dos secretarios de alcaldía y de grupo.

El momento actual, cuando todo el mundo se declara partidario de la transparencia y de que la ciudadanía tenga conocimiento de todo cuanto se paga con los impuestos con que todos contribuimos, y cuando todo el mundo se sube al carro del “yo no oculto nada”, es una situación ideal para que mostremos todo lo que no llega habitualmente a los vecinos y vecinas, con el fin de que éstos no tengan ninguna duda de en qué gasta nuestro Ayuntamiento su presupuesto, que es el de toda la población.

Puede ser que nuestra opinión no sea compartida por muchos santapoleros y santapoleras. Pero si sacamos los temas a la calle no es para que todo el mundo comparta nuestra opinión, sino para que las personas se elaboren la suya propia. Para ello, proponemos que, ya que tenemos seis “asesores” políticos municipales, se explique públicamente sobre qué asesoran, qué formación tienen para ello, a qué áreas están asignados y qué tareas realizan diariamente. Para que se sepa, y por qué no, para evitar habladurías, si todo es correcto. Que nos convenzan.

Hemos pedido por medio de instancias en el registro de nuestro Ayuntamiento que se nos informe sobre las funciones de asesoría para las que están contratados. Si los concejales responsables y el alcalde nos contestan, lo diremos en este mismo medio. A nosotros esto nos parece democrático: de lo que se trata es de que todo el mundo se entere. Eso es transparencia, no encerrar la información en los “foros” internos del Ayuntamiento. Pero, como tardan tanto en contestarnos “oficialmente”, lo pedimos también públicamente. Es algo permitido, y hasta recomendado en democracia.

Y es necesario que se haga público el contenido de estas “asesorías”, porque así todo el mundo sabrá que estas personas están formadas para ello, que tienen unas tareas diarias muy definidas, y que aportan una “plusvalía” a nuestro Ayuntamiento que repercute al final en la ciudadanía. De paso, desterramos dudas sobre si no asesoran de nada, si son necesarios, si cubren puestos de trabajo que deberían realizar funcionarias o funcionarios, si son puestos “heredados”, o si algunos están ahí para cubrir los últimos años laborales hasta la jubilación, porque, al parecer, les faltan años para jubilarse dignamente, según los requisitos de la última reforma laboral.

Es un ejercicio de transparencia necesario que, si lo aplicáramos también a todos los concejales, entre los cuales nos hallamos, y especialmente a los que disfrutan de dedicación exclusiva, y comparásemos lo que deben hacer con lo que realmente hacen, nos quedaríamos seguramente muy sorprendidos. Es posible que este tema también sea de los tabúes que no deberíamos tocar, porque algunos se enfadan. Pero la transparencia es lo único que en la actualidad puede salvar la imagen del político honrado. Y eso somos la mayoría, aunque los que hagan más ruido sean los que no son honrados, ni, por supuesto, transparentes.

Federico Zaragoza Alberich. Portaveu de Compromís per Santa Pola.