Som 35.000 els habitants de Santa Pola, 23.000 en edat laboral (entre 16 i 65 anys), dels que treballen uns 7.000. D’altres 3.000 estan a l’atur. Aquesta xifra s’ha convertit en l’obsessiva mitjana habitual de la nostra vila, mes rere mes, amb molt poques variacions significatives, i és una cosa que ens inquieta profundament a totes les persones de bé.
Els missatges dels de “vivimos por encima de nuestras posibilidades” ens bombardegen cada dia amb planificació, imaginació, formació, possibilitats de col · locació, etc. No haurien de plantejar-se aquestes abstraccions els polítics perquè a Santa Pola pogueren tenir possibilitats aquests 3.000 aturats?
Hauríem entès que el Pla General que el PP va aprovar en solitari no fa tant (2006, just abans que es desencadenara aquesta estafa bancària) hagués tingut per objectiu possibilitar la creació d’ocupació, ampliant i abaratint el sòl industrial, i / o possibilitant una agricultura intensiva. Però no. Va ser més important la rajola que les persones, els bancs que el poble. I així estem, i així seguirem si no es dóna un cop de timó important. Cap a on ens porta el PP? Per quants anys seguirà mantenint un Pla General que no serveix per a crear llocs de treball a Santa Pola?
El que demana el poble que es tinga com a objectiu no és el que assenyalava aquest pla general, esperar que es puguen construir habitatges de segona residència. D’aquestes ja n’hi ha moltes buides. I no creiem que molts ciutadans russos adinerats als quals suposadament no se’ls discutiria l’atenció sanitària ni els papers per viure a Espanya vulguen adquirir-les en Santa Pola, com algun geni amb visió de futur del PP sembla apuntar.
Tenim molts amics i coneguts sense feina. Però n’hi ha un en especial, de 47 anys, formació mitjana, extrema disposició per a qualsevol treball, incansable en la seva recerca, i que dedica tot el seu temps a aconseguir-lo. No hi ha possibilitat que no haja utilitzat, des de l’INEM, els cursos del SERVEF, la premsa, Internet, patejar-se polígons industrials de la comarca … I l’únic que aconsegueix són ocupacions de 3 mesos com a màxim, tot i el seu interès en consolidar-les. Ha arribat a dominar tot tipus d’enganys o explotació del personal en premsa i Internet. Ja li desestimen per edat la seua petició en moltes ocasions, amb 47 anys, ara que tant es parla de retardar les jubilacions a 20 anys més (67). No li importa el sector (hostaleria, serveis, dependent, estibador, etc.), i està fins i tot plantejant-se marxar a l’estranger, com a última possibilitat.
Preguntem, llegim els diaris, intentem veure si en algun racó d’ells hi ha alguna pista que ens puga portar a aconseguir un lloc de treball, i res: consells condescendents als aturats perquè es planifiquen, es formen, tinguen imaginació, munten els seus negocis com autònoms, etc.
Que fàcil és parlar així des del lloc fix que concedeix el mer fet de pertànyer a un partit polític que segueix promovent la rajola, i haver aconseguit un lloc, o dos, com el nostre alcalde, en institucions de govern. I que malament li senta escoltar-lo a qui no pot treballar, perquè qui hauria d’oferir treball no el crea i s’aferra a un pla general obsolet, que hauria de derogar.
Federico Zaragoza Alberich. Regidor de Compromís per Santa Pola.
—————————-
¿Para qué vale este plan general de urbanismo?
Somos 35.000 los habitantes de Santa Pola, 23.000 en edad laboral (entre 16 y 65 años), de los que trabajan unos 7.000. Otros 3.000 están en el paro. Esta cifra se ha convertido en la obsesiva media habitual de nuestra villa, mes tras mes, con muy pocas variaciones significativas, y es algo que nos inquieta profundamente a todas las personas de bien.
Los mensajes de los de “vivimos por encima de nuestras posibilidades” nos bombardean a diario con planificación, imaginación, formación, posibilidades de colocación, etc. ¿No tendrían que plantearse estas abstracciones los políticos para que en Santa Pola pudieran tener posibilidades esos 3.000 parados?
Hubiéramos entendido que el Plan General que el PP aprobó en solitario no hace tanto (2006, justo antes de que se desatara esta estafa bancaria) hubiera tenido como objetivo posibilitar la creación de empleo, ampliando y abaratando el suelo industrial, y/o posibilitando una agricultura intensiva. Pero no. Fue más importante el ladrillo que las personas, los bancos que el pueblo. Y así estamos, y así seguiremos si no se da un golpe de timón importante. ¿Hacia donde nos lleva el PP? ¿Por cuantos años va a seguir manteniendo un Plan General que no sirve para crear puestos de trabajo en Santa Pola?
Lo que pide el pueblo que se tenga como objetivo no es el que señalaba ese plan general, esperar a que se puedan construir viviendas de segunda residencia. De esas ya hay muchas vacías. Y no creemos que muchos ciudadanos rusos adinerados a los que supuestamente no se les discutiría la atención sanitaria ni los papeles para vivir en España quieran adquirirlas en Santa Pola, como algún genio con visión de futuro del PP parece apuntar.
Tenemos muchos amigos y conocidos sin trabajo. Pero hay uno en especial, de 47 años, formación media, extrema disposición para cualquier trabajo, incansable en su búsqueda, y que dedica todo su tiempo a conseguirlo. No hay posibilidad que no haya utilizado, desde el INEM, los cursos del SERVEF, la prensa, Internet, patearse polígonos industriales de la comarca… Y lo único que consigue son empleos de 3 meses como máximo, a pesar de su interés en consolidarlos. Ha llegado a dominar todo tipo de engaños o explotación del personal en prensa e Internet. Ya le desestiman por edad su petición en muchas ocasiones, con 47 años, ahora que tanto se habla de retrasar las jubilaciones a 20 años más (67). No le importa el sector (hostelería, servicios, dependiente, estibador, etc.), y está incluso planteándose irse al extranjero, como última posibilidad.
Preguntamos, leemos los periódicos, intentamos ver si en algún rincón de ellos hay alguna pista que nos pueda llevar a conseguir un puesto de trabajo, y nada: consejos condescendientes a los parados para que se planifiquen, se formen, tengan imaginación, monten sus negocios como autónomos, etc.
Qué fácil es hablar así desde el puesto fijo que concede el mero hecho de pertenecer a un partido político que sigue promoviendo el ladrillo, y haber conseguido un puesto, o dos, como nuestro alcalde, en instituciones de gobierno. Y que mal le sienta oírlo a quien no puede trabajar, porque quien debería ofrecer trabajo no lo crea y se aferra a un plan general obsoleto, que debería derogarse.
Federico Zaragoza Alberich. Regidor de Compromís per Santa Pola.