EN JORGE PERELLÓ ALMIÑANA, EN JOAQUIN SEMPERE GONZÁLEZ, NA MARÍA JESÚS RUÍZ VIDAL I NA ANA MARÍA TAPIA LÓPEZ, PORTAVEUS DELS GRUPS POLÍTICS MUNICIPALS del PARTIT POPULAR, PARTIT SOCIALISTA, COMPROMÍS I ESQUERRA UNIDA, van aprovar per unanimitat en el ple del 9 de novembre de 2012 la següent
MOCIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
I. El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1999.
II. La nostra Constitució incorpora en el seu article 15 el dret de tots a la vida ia la integritat física i moral, sense que en cap cas puguin ser sotmesos a tortures ni a penes, tractes inhumans o degradants. A més, tal com reflecteix la nostra Carta Magna, aquests drets vinculen tots els poders públics.
III. La Llei Orgànica 1/2004, de 29 de desembre, de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere, defineix la violència de gènere com aquella violència que es dirigeix sobre les dones pel fet mateix de ser-ho, per ser considerades, pels seus agressors, carents dels drets mínims de llibertat, respecte i capacitat de decisió.
IV. La Llei contra la violència de gènere, consagra entre els seus principis rectors i fins essencials coordinar els recursos i instruments de tot tipus, dels diferents poders públics, per assegurar amb això la prevenció d’aquest tipus de violència i, si s’escau, aplicar la sanció adequada als culpables dels mateixos.
V. En l’àmbit autonòmic, la Llei 9/2003, de 2 d’abril, de la Generalitat, per a la Igualtat entre Dones i Homes, dedica íntegrament el capítol VI del títol II a la violència contra les dones.
VI. Actualment, la nostra societat té més consciència que en èpoques anteriors sobre aquest tipus de violència, gràcies, en bona mesura, a l’esforç realitzat per les organitzacions de dones, els mitjans de comunicació i les diferents administracions. Ja no és un delicte que s’amaga dins de cada casa, sinó que produeix un rebuig col·lectiu i una evident alarma social.
VII. No podem seguir permetent més víctimes, és una tasca de tots i totes, cal posar fi a aquesta xacra de la nostra societat, perquè a més no hem de passar per alt que en aquest tipus de violència no només hi ha una víctima, sinó que en molts casos, a més de la dona maltractada, el dolor arriba a molts xiquets que pateixen veient les seues mares.
VIII. Com tantes vegades repetim, els ajuntaments com a administració més propera al ciutadà han de fomentar la mobilització i sensibilització de la societat en general i, en concret, de determinats actors com ONG, associacions de dones, grups juvenils, etc., ja que la violència de gènere és un problema social que exigeix que així siga entès i assumit pel conjunt de la societat, la qual s’ha de posicionar.
IX. Els ajuntaments per tant, han d’assumir un compromís ferm, per prevenir, educar i conscienciar durant tot l’any, destacant que aquest problema només pot solucionar-se a través de la conscienciació i educació de la ciutadania.
X. Estem convençuts que l’educació és el pilar fonamental sobre el qual treballar incidint sobretot en l’educació en valors d’igualtat entre homes i dones.
Cal promoure canvis.
Per tot això, el Ple adopta els següents:
ACORDS
PRIMER. Manifestar amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, el rebuig unànime a la violència de gènere i el suport incondicional a les víctimes.
SEGON. Promoure campanyes d’informació i sensibilització permanents i accessibles a tota la població, que analitzen el fenomen violent en totes les seves dimensions, com a vulneració de drets fonamentals.
TERCER. Garantir des de l’Administració, els mitjans necessaris que propicien la detecció precoç, l’assistència i l’atenció de les víctimes.
QUART. Sensibilitzar els adolescents perquè identifiquen des del principi de la seua vida la manifestació del fenomen violent, per aconseguir la seua educació en el respecte i la igualtat de gènere.
CINQUÈ. Sensibilitzar la comunitat educativa sobre les causes i les conseqüències de la violència exercida cap a les dones, fent-los veure que aquest és un drama que pot arribar a qualsevol i que només amb el compromís de la societat podrà eradicar.
Santa Pola, a 9 novembre 2012