Un matrimoni jove amb el seu bebé al cotxet és atès en un mostrador de l’Ajuntament. A l’acabar, l’home, que ha estat callat, li pregunta al funcionari si el lloc on ha vist el rètol “Recursos Humans” és on pot sol·licitar treball. El funcionari li explica que on està aquest cartell és el Departament de Personal de l’Ajuntament, i que si vol demanar treball s’ha d’adreçar al Servef, indicant-li on és. El senyor li diu al funcionari que ja vénen d’allà, que no els han oferit res, que estan a l’atur i no tenen subsidi ni qualsevol altre tipus d’ingrés. 

El funcionari els comenta que l’Ajuntament contracta aturats amb subsidi en el règim de “col·laboració social”, la qual cosa no comprenen, ja que els sembla que els fa més falta la feina als que no tenen res que als que cobren algun ingrés pel subsidi. El funcionari els explica que és un recurs que tenen els ajuntaments per a poder contractar i pagar només una part del sou, completant el que ja es cobra del subsidi. 

Una senyora que està gestionant els seus assumptes i s’ha assabentat de la situació de la parella els pregunta en què volen treballar. El funcionari s’aparta, segueix amb el seu treball i els deixa que parlen ells tres. Poc després, la senyora ha acordat amb la dona jove cuidar una persona malalta, i a l’home li ha donat una nova adreça i telèfon particulars on pot provar a sol·licitar un treball. 

Els que observem aquesta escena sentim sensació d’alleujament en veure que aquesta parella se’n va amb una esperança: la de saber on dirigir-se quan ens ha fallat tota la resta, i especialment l’oficial, on potser cal conèixer algú, o estar més al corrent del que ho està la majoria de la població pel que fa a possibles ofertes i la manera d’accedir-hi, per escasses que siguen. 

Pareix per tant imprescindible establir tots els mètodes possibles per facilitar la trobada dels possibles ocupadors i els empleats, utilitzar tots els recursos de què disposem, públics o privats, agilitzar la burocràcia a la qual s’ha d’enfrontar l’aturat i augmentar els canals d’informació sobre les diverses formes de contractació laboral de què disposa l’empresari. 

Un dia, estant en l’Agència de Desenvolupament Local, li vam dir a l’empleat que ens atenia que existix a Santa Pola una copisteria que dedica tota una paret a demandes d’ocupació, i que ens cridava l’atenció que en l’ADL no n’hi haguera cap. Ens va contestar que ells només s’ocupaven de les demandes i ofertes “oficials”. 

La nostra felicitació a les persones d’una copisteria del poble que, per no ser “oficial”, cedeixen la paret del seu establiment als que busquen feina, quan en el Servef els han dit que no n’hi ha per a ells, quan no poden anunciar-se en el tauler perquè no n’hi ha, i quan l’Ajuntament no facilita on fer-ho i prohibix que apeguen les seues peticions als carrers. Des de hui, una de les parets del despatx de Compromís es dedicarà a mostrar les possibles ofertes i demandes de treball, que estaran exposades durant quinze dies, renovables si es demana. 

Mª Jesús Ruiz Vidal. Portaveu de Compromís per Santa Pola. 7-11-2012.

 ——————————

Lo único importante es el empleo 

A un matrimonio joven con su bebé en el cochecito se le atiende en un mostrador del Ayuntamiento. Al acabar, el hombre, que ha estado callado, le pregunta al funcionario si el lugar donde ha visto el rótulo “Recursos Humanos” es donde puede solicitar trabajo. El funcionario le explica que donde está ese cartel es el Departamento de Personal del Ayuntamiento, y que si quiere pedir trabajo se tiene que dirigir al Servef, indicándole dónde está. El señor le dice al funcionario que ya vienen de allí, que no les han ofrecido nada, que están en paro y carecen de subsidio y de cualquier otro tipo de ingreso. 

El funcionario les comenta que el Ayuntamiento contrata a parados con subsidio en el régimen de “colaboración social”, lo que no comprenden, ya que les parece que les hace más falta el trabajo a los que no tienen nada que a los que cobran algún ingreso por el subsidio. El funcionario les explica que es un recurso que tienen los Ayuntamientos para poder contratar y pagar sólo una parte del sueldo, completando lo que ya se cobra del subsidio. 

Una señora que está gestionando sus asuntos y se ha enterado de la situación de la pareja les pregunta en qué quieren trabajar. El funcionario se aparta, sigue con su trabajo y les deja que hablen ellos tres. Poco después, la señora ha acordado con la mujer joven cuidar a una persona enferma, y al hombre le ha dado una nueva dirección y teléfono particulares donde puede intentar solicitar un trabajo. 

Los que observamos esta escena en la cola sentimos sensación de alivio al ver que esta pareja se va con una esperanza: la de saber a dónde dirigirse cuando nos ha fallado todo lo demás, y especialmente lo oficial, donde quizá haya que conocer a alguien o estar más al corriente de lo que lo está la mayoría de la población con respecto a posibles ofertas y la manera de acceder a ellas, por escasas que sean.

 Parece por tanto imprescindible establecer todos los métodos posibles para facilitar el encuentro de los posibles empleadores y los empleados, utilizar todos los recursos de que disponemos, públicos o privados, agilizar la burocracia a la que se tiene que enfrentar el parado y aumentar los canales de información sobre las varias formas de contratación laboral de que dispone el empresario.

 Un día, estando en la Agencia de Desarrollo Local, le dijimos al empleado que nos atendía que existe en Santa Pola una copistería que dedica toda una pared a demandas de empleo, y que nos llamaba la atención que en la ADL nola hubiera. Noscontestó que ellos sólo se ocupaban de las demandas y ofertas “oficiales”.

 Nuestra felicitación a las personas de una copistería del pueblo que, por no ser “oficial”, ceden la pared de su establecimiento a quienes buscan trabajo, cuando en el Servef les han dicho que no lo hay para ellos, cuando no pueden anunciarse en el tablón porque no lo hay, y cuando el Ayuntamiento no facilita donde hacerlo y prohíbe que peguen sus peticiones en las calles. Desde hoy, una de las paredes del despacho de Compromís se dedicará a exhibir las posibles ofertas y demandas de trabajo, que estarán expuestas durante quince días, renovables si se pide.        

 Mª Jesús Ruiz Vidal. Portavoz de Compromís per Santa Pola. 7-11-2012