Un projecte cultural per a Santa Pola

Per Anna Antón, regidora de Cultura de Compromís per Santa Pola.

Passat l’equador de la legislatura és hora de fer un balanç sobre on estem a Santa Pola en matèria cultural i cap a on ens dirigim. Per això vull relatar alguns dels projectes i iniciatives que s’han dut a terme des de la regidoria de Cultura durant estos dos anys i mig.

abajo en castellano

Entre les iniciatives artístiques i culturals, hem tret l’art al carrer a l’estiu amb Art al Carrer, vam impulsar una de les iniciatives culturals més participatives que es recorden a Santa Pola amb la Nit en Blanc (el dissabte 10 de març va viure la seua segona edició), hem creat un esdeveniment amb projecció turística en temporada baixa i molt atractiu per a la gent jove del poble com el Foc Festa i Fira, un esdeveniment del que en breu anunciarem la seua segona edició, carregada de novetats, i hem potenciat l’Octubre Cultural com un espai d’impuls per a la nostra llengua i les nostres tradicions.

Mural participatiu en la “Nit en Blanc”

D’altra banda, el Museu de la Mar està experimentant un augment de qualitat en la seua oferta a través de les inauguracions d’exposicions, les visites teatralitzades a la Casa Romana i la convocatòria oberta de projectes expositius per a les sales del Museu de la Mar, un procés molt més just d’elecció i que suposarà per al nostre museu un salt de qualitat notable.

Exposició fotogràfica “México Fronterizo”, de José Pedro Martínez

Les Biblioteques Municipals s’estan destapant com un catalitzador de les inquietuds culturals de les persones que viuen al nostre municipi, amb xarrades organitzades per associacions, presentacions de llibres o iniciatives que sorgixen de la ciutadania i a les que des de la regidoria estem encantats de donar-los l’espai i els recursos que es mereixen com “Poetas en la Biblioteca”.

“Poetas en la Biblioteca”

Li hem donat a la nostra llengua, el valencià, el protagonisme en l’esfera social, política i administrativa que es mereix, amb activitats culturals en valencià, comunicació en bilingüe o cursos gratuïts per a les treballadores i treballadors de l’Ajuntament.

En el pla patrimonial, s’han posat en marxa excavacions a La Picola (feia 12 anys que s’havien abandonat) obrint al públic el jaciment amb les visites guiades que es van realitzar este estiu, s’han sol·licitat les declaracions de Béns d’Interès Cultural de les edificacions militars republicanes del Cap i del conjunt arqueològic del Portus Illicitanus. Gràcies a la restablerta col·laboració amb el departament d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant, hem pogut descobrir sota l’espai que ocupa el mercat de Biguetes el que pot ser un dels ports romans millor conservats de la Mediterrània. S’han sol·licitat, amb grans expectatives i esperances, fons FEDER per a la rehabilitació, posada en valor i ús com a recurs turístic dels jaciments arqueològics del Portus i de la Casa Romana del Palmerar. I, per fi, s’ha rehabilitat la Torre Escaletes.

Torre Escaletes

Totes estes activitats i iniciatives formen part d’un projecte cultural ampli i transversal, basat en aprofitar els nostres recursos i l’enorme talent per descobrir de la ciutadania santapolera. Mai abans a Santa Pola s’han realitzat tants actes culturals, de tanta qualitat i amb tanta participació. Mai abans la Cultura s’ha acostat tant al carrer i a la gent. I mai abans se li ha donat tanta importància al patrimoni historicocultural, ni se li han dedicat tants recursos com ara.

Tot això no seria possible sense l’eficaç i professional equip de persones que treballa amb mi, i que mai es cansa de proposar i dissenyar activitats, iniciatives i projectes culturals.

Per primera vegada hi ha un projecte cultural per a Santa Pola, potent, modern, de qualitat, i del qual totes i tots podem participar i gaudir.


Pasado el ecuador de la legislatura es hora de realizar un balance sobre dónde estamos en Santa Pola en materia cultural y hacia dónde nos dirigimos. Para ello quiero relatar algunos de los proyectos e iniciativas que se han llevado a cabo desde la concejalía de Cultura durante estos dos años y medio.

Entre las iniciativas artísticas y culturales, hemos sacado el arte a la calle en verano con Art al Carrer, impulsamos una de las iniciativas culturales más participativas que se recuerdan en Santa Pola con la Nit en Blanc (el sábado 10 de marzo vivió su segunda edición), hemos creado un evento con proyección turística en temporada baja y muy atractivo para la gente joven del pueblo como el Foc Festa i Fira, un evento del que en breve anunciaremos su segunda edición, cargada de novedades, y hemos potenciado el Octubre Cultural como un espacio de impulso para nuestra lengua y nuestras tradiciones.

Mural participativo en la “Nit en Blanc”

Por otro lado, el Museo del Mar está experimentando un aumento de calidad en su oferta a través de las inauguraciones de exposiciones, las visitas teatralizadas a la Casa Romana y la convocatoria abierta de proyectos expositivos para las salas del Museo del Mar, un proceso mucho más justo de elección y que supondrá para nuestro museo un salto de calidad notable.

Exposición fotográfica “México Fronterizo”, de José Pedro Martínez

Las Bibliotecas Municipales se están destapando como un catalizador de las inquietudes culturales de las personas que viven en nuestro municipio, con charlas organizadas por asociaciones, presentaciones de libros o iniciativas que surgen de la ciudadanía y a las que desde la concejalía estamos encantados de darles el espacio y los recursos que se merecen como “Poetas en la Biblioteca”.

“Poetas en la Biblioteca”

Le hemos dado a nuestra lengua, el valenciano, el protagonismo en la esfera social, política y administrativa que se merece, con actividades culturales en valenciano, comunicación en bilingüe o cursos gratuitos para las trabajadoras y trabajadores del Ayuntamiento.

En el plano patrimonial, se han puesto en marcha excavaciones en La Picola (hacía 12 años que se habían abandonado) abriendo al público el yacimiento con las visitas guiadas que se realizaron este verano, se han solicitado las declaraciones de Bienes de Interés Cultural de las edificaciones militares republicanas del Cabo y del conjunto arqueológico del Portus Illicitanus. Gracias a la restablecida colaboración con el departamento de Arqueología de la Universidad de Alicante, hemos podido descubrir bajo el espacio que ocupa el mercadillo de Viguetas el que puede ser uno de los puertos romanos mejor conservados del Mediterráneo. Se han solicitado, con grandes expectativas y esperanzas, fondos FEDER para la rehabilitación, puesta en valor y uso como recurso turístico de los yacimientos arqueológicos del Portus y de la Casa Romana del Palmeral. Y, por fin, se ha rehabilitado la Torre Escaletes.

Torre Escaletes

Todas estas actividades e iniciativas forman parte de un proyecto cultural amplio y transversal, basado en aprovechar nuestros recursos y el enorme talento por descubrir de la ciudadanía santapolera. Nunca antes en Santa Pola se han realizado tantos actos culturales, de tanta calidad y con tanta participación. Nunca antes la Cultura se ha acercado tanto a la calle y a la gente. Y nunca antes se le ha dado tanta importancia al patrimonio histórico-cultural, ni se le han dedicado tantos recursos como ahora.

Todo esto no sería posible sin el eficaz y profesional equipo de personas que trabaja conmigo, y que nunca se cansa de proponer y diseñar actividades, iniciativas y proyectos culturales.

Por primera vez existe un proyecto cultural para Santa Pola, potente, moderno, de calidad, y del que todas y todos podemos participar y disfrutar.

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *