Donada la situació econòmica de l’Ajuntament, deguda a una gestió molt defectuosa, hem de demanar que es plantege abordar no ja el gasto necessari, sinó l’imprescindible. Tenim un deute important, recordem els últims 4 milions de rescat que arrosseguem i haurem de tornar amb interessos per a liquidar proveïdors, a tots els quals no hem pagat. Uns diners pendents de cobrament acumulats des de fa dècades, impossibles de cobrar, i que mantenen en els comptes com cobrables, disfressant els resultats econòmics. Una taxa d’atur que no hi ha forma de disminuir. I el pitjor, un futur que no ens permet preveure ocupació digna per als nostres joves, ni un futur clar com a vila, pel pla general obsolet que està vigent, o pel tancament o transformació misteriosa d’hotels en apartaments.
Ara tenim una inversió en la serra de 300.000 Euros. Quan han sigut incapaços d’utilitzar convenientment els panells de fusta que posaren fa uns anys, que han romàs buits. Quan hem hagut d’indicar-los els panells i bancs que els vàndals, que n’hi han, destrossaven perquè els arreglaren. Quan més haguera valgut que no duren a cap algunes actuacions, com tapissar de formigó els voltants de la Torre i Pep, fins al repetidor, que cap declaració d’impacte ambiental haguera permès. Quan segueixen mantenint en tota la serra restes de materials d’obra que l’antiga Aquagest ha anat deixant impunement cada volta que arregla algun tram de la xarxa de clavegueram o aigua potable que passa per la serra.
Tampoc no es controla que només circulen pels camins principals els vehicles autoritzats. De les repoblacions forestals, o revegetacions, com li agrada dir a l’alcalde, molt rebombori el dia en què tots plantem el nostre arbret, i l’abandó a partir del dia següent. O si l’ajuntament demana arbres per a plantar que després es moren en els magatzems municipals.
I ni es fan els adequats controls amb feromones de la processionària, ni es tracta la plaga en els moments adients, ni quan se fa es dona informació suficient als passejants perquè eviten la zona aquests dies.
Ara, trauen la informació en premsa i immediatament les màquines arrasen la flora d’una bona part de la cornisa del far, deixant estupefactes a quants amants de la natura passegen pel lloc.
No ens pareixeria malament en altres circumstàncies la posada en valor d’un lloc tan emblemàtic i important per al turisme com és la nostra serra. Però necessari aquest mirador no és. Podríem prescindir-hi i seguir assentant-nos on ho venim fent des de fa molts anys a gaudir de l’entorn en plena natura. No s’ha fet encara res d’irrecuperable, però les veus dels experts en la flora de la nostra serra sempre ens diuen el mateix: quant menys intervinga la mà de l’home en ella, millor.
La nostra proposta per a la serra és la de sempre. El més agressiu que considerem es una estreta senda perimetral tancada als cotxes particulars que ens permetera pegar-li la volta pels seus límits caminant, però amb la intenció de reforçar encara més la seua protecció.
Comparativament podem observar la situació en què es troba el molí de la Calera. Es van modificar els seus voltants, i no es manté adequadament ni el molí, que per cert encara té el sostre trencat, ni el quiosc, ni els voltants. Podria ser un lloc molt agradable, sobretot perquè té unes vistes immillorables de la posta del sol, però tal i com està no ho és.
Aquí cal recordar l’agressió que propicià el nostre ajuntament portant-hi el corrent elèctric amb una instal·lació aèria que tampoc no haguera permès cap declaració d’impacte ambiental, i que ara, després de robatoris de cables i abandó, no serveix per a res.
I és que és més necessari que mai un esperit de consens consolidat en un gabinet de crisi que normalitzara la situació econòmica, i una comissió de qualitat que ens convertira en una vila turística puntera. I que de ambdós desapareguera el rodet de la majoria que ignora tota idea que no procedisca d’ells mateixos, i del qual els grans partits no han sabut prescindir quan han governat Santa Pola.
Federico Zaragoza, portaveu de Compromís per Santa Pola.
¿Hace falta una inversión en la sierra de tanto dinero?
Dada la situación económica del Ayuntamiento, debida a una gestión muy defectuosa, debemos pedir que se plantee abordar no ya el gasto necesario, sino el imprescindible. Tenemos una deuda importante, recordemos los últimos 4 millones de rescate que arrastramos y tendremos que devolver con intereses para liquidar a proveedores, a todos los que no hemos pagado. Un dinero pendiente de cobro acumulado desde hace décadas, imposible de cobrar, y que mantienen en las cuentas como cobrable, disfrazando los resultados económicos. Una tasa de paro que no hay forma de disminuir. Y lo peor, un futuro que no nos permite prever empleo digno para nuestros jóvenes, ni un futuro claro como villa, por el plan general obsoleto que está vigente, o por el cierre o transformación misteriosa de hoteles en apartamentos.
Ahora tenemos una inversión en la sierra de 300.000 Euros. Cuando han sido incapaces de utilizar convenientemente los paneles de madera que pusieron hace unos años, que han permanecido vacíos. Cuando hemos tenido que indicarles los paneles y bancos que los vándalos, que los hay, destrozaban para que los arreglaran. Cuando más hubiera valido que no llevaran a cabo algunas actuaciones, como tapizar de hormigón los alrededores de la Torre i Pep, hasta el repetidor, que ninguna declaración de impacto ambiental hubiera permitido. Cuando siguen manteniendo en toda la sierra restos de materiales de obra que la antigua Aquagest ha ido dejando impunemente cada vez que arregla algún tramo de la red de alcantarillado o agua potable que pasa por la sierra .
Tampoco se controla que sólo circulen por los caminos principales los vehículos autorizados. De las repoblaciones forestales, o revegetaciones, como le gusta decir al alcalde, mucho revuelo el día en que todos plantamos nuestro arbolito, y abandono a partir del día siguiente. O si el ayuntamiento pide árboles para plantar que después se mueren en los almacenes municipales.
Y ni se hacen los controles adecuados con feromonas de la procesionaria, ni se trata la plaga en los momentos adecuados, ni cuando se hace se da información suficiente a los paseantes para que eviten la zona estos días.
Ahora, sacan la información en prensa e inmediatamente las máquinas arrasan la flora de buena parte de la cornisa del faro, dejando estupefactos a cuantos amantes de la naturaleza pasean por el lugar.
No nos parecería mal en otras circunstancias la puesta en valor de un lugar tan emblemático e importante para el turismo de nuestra sierra. Pero necesario este mirador no es. Podríamos prescindir de él y seguir sentándose donde lo venimos haciendo desde hace muchos años a disfrutar del entorno en plena naturaleza. No se ha hecho todavía nada de irrecuperable, pero las voces de los expertos en la flora de nuestra sierra siempre nos dicen lo mismo: cuanto menos intervenga la mano del hombre en ella, mejor.
Nuestra propuesta para la sierra es la de siempre. Lo más agresivo que consideramos es una estrecha senda perimetral cerrada a los coches particulares que nos permitiera darle la vuelta por sus límites caminando, pero con la intención de reforzar aún más su protección.
Comparativamente podemos observar la situación en que se encuentra el molino de la Calera. Se modificaron sus alrededores, y no se mantiene adecuadamente ni el molino, que por cierto aún tiene el techo roto, ni el quiosco, ni los alrededores. Podría ser un lugar muy agradable, sobre todo porque tiene unas vistas inmejorables de la puesta del sol, pero tal y como está no lo es.
Aquí hay que recordar la agresión que propició nuestro ayuntamiento llevando allí la corriente eléctrica con una instalación aérea que tampoco hubiera permitido ninguna declaración de impacto ambiental, y que ahora, después de robos de cables y abandono, no sirve para nada.
Y es que es más necesario que nunca un espíritu de consenso consolidado en un gabinete de crisis que normalizara la situación económica, y una comisión de calidad que nos convirtiera en una villa turística puntera. Y que de ambos desapareciera el rodillo de la mayoría que ignora toda idea que no proceda de ellos mismos, y del que los grandes partidos no han sabido prescindir cuando han gobernado Santa Pola.
Federico Zaragoza, portavoz de Compromís per Santa Pola.

12.06.2014