El passat 13 de juliol es publicava el Reial Decret-Llei 9/2013, que suposa una reforma que només beneficia les grans empreses productores d’energia elèctrica convencional. En canvi, perjudica directament els consumidors i les empreses d’energia renovable. El Decret preveia un nou augment del preu de la llum del 3,2% per al mes d’agost, que cal afegir al de l’1,25% produït en juliol, i noves pujades per al darrer trimestre de l’any. 

Este Decret preveu la possibilitat d’eliminar en un futur l’anomenat bo social, que afecta a les baixes potències contractades, els pensionistes, les famílies nombroses o les que compten amb tots els seus membres a l’atur. No va a aprofitar per a incentivar l’estalvi, ja que la reforma inclou un canvi en I’estructura de la factura de la llum, que augmenta en un 127% el preu de la part fixa, que no depèn del consum, i disminuïx la part de l’energia consumida. A més es “penalitza” l’autoconsum, ja que hi ha un esborrany de Reial Decret sobre autoconsum que introdueix l’anomenat “peatge de suport”, que establirà el govern segons evolucione l’autogeneració elèctrica. És a dir, a més autoconsum, més peatge, tal i com demanen les grans companyies per compensar les seues possibles pèrdues. A l’esborrany, este nou peatge suposa que, inicialment, el consum de l’energia generada pels particulars es pagarà un 27% més car que el consum convencional, a banda d’altres mesures clarament perjudicials.

Però és el sector de les energies renovables el que més patirà els efectes d’esta reforma. Amb ell, també l’esperança d’un canvi en l’actual model energètic cap un altre més eficient mediambientalment. El decret de què estem parlant deroga un altre, que era el que regulava que et pagaren el que te sobrava de l’energia elèctrica solar que produïes a ta casa. Aquesta mesura de derogació ja es va iniciar en 2012, suprimint les primes a les energies renovables, la qual cosa està denunciada actualment al Tribunal Constitucional, per la seua possible inconstitucionalitat. 

Així, el govern de l’Estat establix un màxim del 7,5% de rendibilitat de les plantes solars amb caràcter “retroactiu”, la qual cosa suposarà el tancament de moltes d’elles, incapaces de continuar finançant la seua inversió. A més es perdran llocs de treball i s’abandonarà una incipient aposta per les energies renovables.

En resum, esta reforma energètica assegura els beneficis de les grans empreses elèctriques, augmenta el preu de la nostra llum, desmotiva l’estalvi, penalitza l’autoconsum i ofega el sector de les energies renovables.

Compromís per Santa ha demanat que el Ple de l’Ajuntament manifeste oficialment el seu rebuig al Reial Decret- Llei 9/2013, i a l’esborrany de Reial Decret sobre autoconsum; i que declare el seu convenciment de la necessitat de mesures d’estalvi energètic, i la seua aposta decidida pel foment de les energies renovables, com s’ha venint demostrant amb diverses accions d’estalvi en els últims anys.

Maria Jesus Ruiz Vidal. Portaveu Grup Municipal Compromís per Santa Pola.