482526_546125415409033_246854585_nQue el CIMAR de la Universitat d’Alacant (Centre d’Investigacions Marines, que ocupa les antigues instal•lacions de la Guàrdia Civil al cap) haja desenvolupat un projecte per a la declaració de l’escull fòssil del Cap de Santa Pola Monument Natural de la Generalitat Valenciana, i que això haja sigut aprovat en Ple per unanimitat, ens alegra, ja que qualsevol mesura de protecció sobre el nostre patrimoni natural, artístic, històric, etc., ens sembla positiva.

Cal recordar que el que s’haja mantingut en l’estat que permet que la Universitat d’Alacant ho considerei com un dels esculls coral•lins messinienses millors conservats del Mediterrani, és perquè en determinats moments de la nostra història local no s’ha actuat urbanísticament en ell, perquè la població s’ha oposat
a aquestes actuacions depredadores del medi ambient. Anys enrere, davant una possible intervenció a la falda del nostre cap, el grup ecologista l’Alguer i altres col•lectius van formar una plataforma que, amb l’eslògan “NO PERGUEM EL CAP”, van recollir milers de signatures i van aconseguir evitar que ens ompliren el cap de xalets adossats o torres d’apartaments.

Més recentment, davant del Pla General que el PP ha aprovat en solitari, definitivament el 2008, Compromís va presentar al•legacions, amb molts ciutadans i ciutadanes, a les construccions que es pretenien al costat del Mirador de Tabarca i en l’Ermita. Al•legacions que, malauradament, van ser rebutjades sense
contemplacions. També vam sol•licitar, a les mateixes al•legacions i amb el mateix motiu, que, atès que la franja del Cap quedava entre dues zones protegides (la serra de Santa Pola i la reserva marina de Tabarca), també es protegira. I aquesta al•legació també va ser rebutjada.

Ara sembla que hem avançat una mica, i repetim que ens alegrem, que és el que haguérem desitjat per a molts altres paratges singulars del nostre espai natural. Ara, potser, si s’aprova que la cornisa de la nostra serra siga Monument Natural de la Generalitat Valenciana, es puga acabar amb el clavegueram que transcorre a la vista, penjat de la part alta de la falda del penya-segat que desitgem protegir,
i retirar totes les canonades d’aigües residuals que fan que el xicotet barranc on està la també protegida Cova dels Aranyes siga una zona insalubre, a causa dels abocaments d’aigües fecals que es produeixen per les pèrdues i trencaments de canonades. L’última vegada que vam visitar aquesta cova, la situació del seu entorn era, a més d’insalubre, lamentable. A més, la reixa que protegeix l’entrada de la cova estava, una vegada més, forçada, i vam denunciar el fet mitjançant una instància per registre.

Un cop més, són altres els que han de vindre a proposar-nos la protecció d’elements del nostre patrimoni als que nosaltres no arribem a donar-los el valor que realment tenen. Només cal sentir amb quanta freqüència alguns dels nostres regidors de govern es lamenten públicament de l’extens que és l’espai protegit del nostre terme municipal.

Les nostres gràcies més sinceres als que ens ajuden a mantenir i augmentar aquesta protecció.

Mª Jesús Ruiz, Portaveu del GM Compromís