El 20 de novembre, com ens semblava que la situació econòmica no permetia cap despesa nadalenca que no fora imprescindible mentre hi haguera més de 3000 aturats i aturades al poble, vam demanar per escrit a l’ajuntament que els diners previstos per ornaments nadalencs es dedicaren a serveis socials. Amb això s’estalviaria una bona quantitat, que podria destinar-se a les partides socials més necessàries. Aquesta instància, com totes les que presentem, estava redactada en la llengua en què majoritàriament ens expressem a Santa Pola: el valencià.
Dies després ens assabentem a la reunió per a la contractació de les llums de Nadal de la quantitat que es destina a estos ornaments: 24 000 euros. Ni més ni menys.
En els anys que Compromís porta a l’ajuntament, quasi la totalitat de les nombroses instàncies que hem presentat estaven en valencià, i qui les resolen, o rebutgen, són els diferents regidors i regidores amb responsabilitat de govern. Mai ens havien dit fins ara que la nostra llengua pròpia podria ser una dificultat de comunicació, però igual és això el que està passant: que malgrat el nostre interès en col·laborar en el bé del poble, alguns regidors o regidores no entenen la seua llengua materna si està escrita. Tot i que és una llengua oficial, que han de conèixer per llei totes les persones amb responsabilitats públiques. Serà el valencià la raó per la qual les propostes de Compromís no arriben a bon port? Hauran acabat les nostres aportacions a la paperera? 
Quan cal retallar, en el primer que pensem és en les partides que no són necessàries. Tots sabem que les despeses de festes no són de primera necessitat si hi ha mancances més urgents, i algunes de les nostres propostes han anat i van per aquí. Recordem les despeses del pregó. En aquesta ocasió se’ls va veure el plumero.
Vint-i-quatre mil euros, ara, en adorns. Podem entendre que Elx, amb una població nou vegades més gran quela de Santa Pola, gaste 13.000 euros en les llums de Nadal i nosaltres més de 24 000? Nosaltres no ho entenem, ni volem gastar un euro en això. I no és per motius religiosos. Allà cadascú amb les seues creences. És per la situació que vivim d’estafa bancària, i de desastre econòmic per mala gestió, desastre que no és imputable a ningú més que als que porten al capdavant de l’ajuntament ja quasi una dècada (hi són des del 2003). El nostre ajuntament ha de demanar crèdits de quatre milions d’euros per pagar als seus proveïdors als mateixos bancs que seguixen xuclant diners dels contribuents, i aquests crèdits i els seus interessos els haurem de tornar entre tots i totes.
Així, senyora regidora de festes i exregidora d’hisenda, senyor regidor d’hisenda, senyor alcalde, mai no eixirem del dèficit municipal, tan real com la vida mateixa, per molt que es maquille i se’l canvie el nom. Per equilibrar els pressupostos deficitaris necessitem menys despeses supèrflues.
En qualsevol cas, no serà millor el Nadal ni dels nombrosos treballadors a qui se’ls ha llevat la paga de Nadal, amb el consegüent deteriorament del consum i del xicotet comerç, ni per descomptat dels aturats i aturades, per moltes llumenetes nadalenques que els posem. 

Maria Jesús Ruiz Vidal. Portaveu del Grup Municipal Compromís Per Santa Pola

—————————————–

Lucecitas navideñas 

El 20 de noviembre, como nos parecía que la situación económica no permitía ningún gasto navideño que no fuera imprescindible mientras hubiera más de 3000 parados y paradas en el pueblo, solicitamos por escrito al ayuntamiento que el dinero previsto para adornos navideños se dedicara a servicios sociales. Con ello se ahorraría una buena cantidad, que podría destinarse a las partidas sociales más necesarias. Esta instancia, como todas las que presentamos, estaba redactada en la lengua en la que mayoritariamente nos expresamos en Santa Pola: el valenciano. 

Días después nos enteramos en la reunión para la contratación de las luces de Navidad de la cantidad que se destina a estos adornos: 24 000 euros. Nada menos. 

En los años que Compromís lleva en el ayuntamiento, casi la totalidad de las numerosas instancias que hemos presentado estaban en valenciano, y quienes las resuelven, o rechazan, son los distintos concejales y concejalas con responsabilidad de gobierno. Nunca nos habían dicho hasta ahora que nuestra lengua propia pudiera ser una dificultad de comunicación, pero igual es esto lo que está ocurriendo: que a pesar de nuestro empeño en colaborar en el bien del pueblo, algunos concejales o concejalas no entienden su lengua materna si está escrita. A pesar de que es una lengua oficial, que deben conocer por ley todas las personas con responsabilidades públicas. ¿Será el valenciano la razón por la que las propuestas de Compromís no llegan a bien puerto? ¿Habrán terminado nuestras aportaciones en la papelera? 

Cuando hay que recortar, en lo primero que pensamos es en las partidas que no son necesarias. Todos sabemos que los gastos de fiestas no son de primera necesidad si hay carencias más acuciantes, y algunas de nuestras propuestas han ido y van por ahí. Recuérdense los gastos del pregón. En esta ocasión se les vio el plumero. 

Veinticuatro mil euros, ahora, en adornos. ¿Podemos entender que Elche, con una población nueve veces mayor quela de Santa Pola, gaste 13 000 euros en las luces de Navidad y nosotros más de 24 000? Nosotros no lo entendemos, ni queremos gastarnos un euro en esto. Y no es por motivos religiosos. Allá cada uno con sus creencias. Es por la situación que vivimos de estafa bancaria, y de desastre económico por mala gestión, desastre que no es imputable a nadie más que a los que llevan al frente del ayuntamiento ya casi una década (están ahí desde 2003). Nuestro ayuntamiento tiene que pedir créditos de cuatro millones de euros para pagar a sus proveedores a los mismos bancos que siguen chupando dinero de los contribuyentes, y esos créditos y sus intereses los tendremos que devolver entre todos y todas. 

Así, señora concejala de fiestas y exconcejala de hacienda, señor concejal de hacienda, señor alcalde, nunca saldremos del déficit municipal, tan real como la vida misma, por mucho que se maquille y se le cambie el nombre. Para equilibrar los presupuestos deficitarios necesitamos menos gastos superfluos. 

En cualquier caso, no serán mejores las navidades ni de los numerosos trabajadores a quienes se les ha quitado la paga de navidad, con el consiguiente deterioro del consumo y del pequeño comercio, ni desde luego de los parados y paradas, por muchas lucecitas navideñas que les pongamos. 

Maria Jesús Ruiz Vidal. Portavoz del Grupo Municipal Compromís Per Santa Pola